2014. november 8., szombat

15.fejezet

Tizenöt



Lara kis híján kiugrott a székéből, amikor meghallotta a szenzortiszt fejhangú visítását.
- Figyelem, figyelem, űrhajó lépnek ki a hiperűrből, négy, öt, hét teherhajó méretű vagy nagyobb cirkáló, összesen tizenhárom. Egy egész flotta. Vadászgépek közelednek.
Csizmák koppanása hallatszott a Lara fölött járóhídon. Zsinj, Melvar, Vellar kapitány volt az, és a szemközt lévő megfigyelőablak felé rohantak. Zsinj félúton hirtelen megállt, Melvar majdnem belé ütközött. Nyilvánvaló volt, hogy szabad szemmel is látta az érkező flottát – túlságosan is közel voltak.
Lara megfordult a székkel, és a szenzorképernyőt figyelte. Az vörös pontokkal volt tele; az ellenséges erők csaknem háromszoros túlerőbe kerültek.
- Vissza az eredeti útvonalra – ordította Zsinj paprikavörös ábrázattal. – Felkészülni a hiperűrugrásra. Értesítsék a többieket. Hívják a Kettes és Hármas csoportot. Mondják meg nekik, hogy ugorjanak a kijelölt biztonsági pozíciókra.
- Igenis, uram.
Lara visszatért a helyére, és megrohamozta a Hírszerzés egyik emberét maga mellett.
- Miért fut el? – kérdezte. – Túlerőben vannak, de nem pusztíthatnak el azelőtt, mielőtt a többi csoport ideérne.
- A Zsinj-doktrína – fintorgott megvetően a férfi. - Mindegy, mik az esélyek, ha az ellenfél választja meg a csatateret, akkor több utánpótlása van, mint azt először észrevesszük. Elkerülhetetlenné válik tehát, hogy mi válasszuk meg a térfelet. Ennek a stratégiának ellenszegülni gyávaság.
- Nem is fogunk ellenszegülni, uram. – Visszafordult a saját termináljához, és egy tizenhat betűből álló parancsot gépelt be, majd elküldte.
Valahol a padló alatt, egy kiszolgálódroid éppen most hatol be a parancsot továbbító vezetékbe, kihalássza belőle a parancsot, és a Lara lakosztályában lévő terminál felé irányítja. Így a központi komputer mit sem sejt magáról a parancsról.
HELLÓ, KIRNEY.
Lara felkapott egy védőszemüveget, és bedugta a terminálba.
- Helló, Tonin – mondta. – Felkészültél, hogy hatástalanítsuk a hiperhajtóművet?
A következő üzenet már a szemüvegén jelent meg. IGEN. DE A PARANCS KIADÁSÁNAK PILLANATÁT KÖVETŐEN MÉG BELETELIK PÁR PERCBE, HOGY A HATÁS ÉREZHETŐ LEGYEN.
- Értettem. A parancsomra, minden legyen a helyén, és kezdjük. Három, kettő, egy…
- Uram, gravitációs mezőbe kerültünk! – kiabált egy tiszt.
- Várj egy kicsit, Tonin.
Zsinj lehajolt, hogy tudjon beszélni az alant lévő tiszttel.
- Pedig nem vagyunk elég közel egy égitesthez sem – a pokolba! Azonosítsák azt az Interdictort. Vellar kapitány, most az a fő célpont. A Red Gauntlet és a Serpent’s Smile menjenek, és szüntessék meg ezt a kis kellemetlenséget. Új üzenet a Kettesnek és Hármasnak: megadjuk a pozíciónkat, és a jelemre ugorjanak ide hozzánk. Ha mi nem mehetünk, ők jöjjenek ide, hogy együtt játsszunk Solo szánalmas kis játszóterén.
- Lecsatlakozok, Tonin. Úgy tűnik, még nem jött el az ideje annak, hogy felfedjük magunkat. – Lara egy parancssorral visszaállította a terminált, hogy lássa el alap funkcióit, majd visszatért a munkájához.


Wedge elnyújtott ívű fordulóval vezette végig csapatát Skyhook, a Crynyd és a Stellar Web körül, majd a Red Gauntlet és a Serpent’s Smile, az Interdictor ellen küldött csillagrombolók körül, majd egyenesen a visszavonuló Iron Fist irányába indultak.
Wedge volt a huszonnégy vadászgép-osztagból álló különítmény vezető osztagának parancsnoka – Solo flottájának összes vadászgépének, kivéve a Skyhookot és a Crynydet, akik az Interdictort oltalmazták. Az X-szárnyúak többsége szétszórtan helyezkedett el szerte az egész naprendszerben, egy jelre várva, hogy egyesüljenek. Ez a csapat volt a legnagyobb, amit Wedge az utóbbi időben szárnyai alá vett.
- Zsivány Vezér, itt Mon Remonda. Semmi jele vadászgépeknek a célpont körül.
- Kösz, Mon Remonda. X-szárnyúak, szárnyakat támadó pozícióba. Mindenkinek, fegyverek beüzemelni. – Wedge elfordult, hogy még jobban illeszkedjen az Iron Fist hossztengelyéhez. A TIE-ok hiánya nem lepte meg; Zsinj célja az volt, hogy fénysebességre ugorjon, nem az, hogy értékes vadászokat és tehetséges pilótákat áldozzon fel. Ez a döntés azonban könnyen a győzelmébe kerülhet.
A Szuper csillagromboló turbólézerei hirtelen életre keltek. Az őket körülvevő űrt turbólézertűz és bénítólövedékek labdaszerű alakja töltötte be.
- Vezér a csoportnak: bombázás. – Wedge több energiát irányított át a gyorsítóknak, közben látta, hogy a Zsivány osztag cselekszik. Jobbra tőle, az Allegiance Páncélkesztyű osztaga mögéjük sorol. Az Y-szárnyúakból álló, a Battle Dogról érkező Villám osztag balról az előbb kialakított osztag mögé siklik.
A szétszóródott alakzatból hirtelen egy hosszú, keskeny sor lett.
Wedge vezetésével alacsonyan az Iron Fist burkolata fölött szálltak. Wedge eleresztett néhány lövést az óriáshajó testére, de azok felszívódtak a masszív védőpajzsban. Azonban a protontorpedók már inkább a védelem ellen fordultak, mint maga a burkolat ellen. Minden egyes lövést elhárított a pajzs, de egyre több energiára volt szüksége arra, hogy kivédje… az energia pedig szépen lassan fogyni kezdett. Több, mint kétszáz kisebb vadászgép és bombázó tette ugyanezt, mint ő. Az Iron Fist egyik oldaláról a másikra cikázott, és váltogatta a magasságát is, hiszen a turbólézerek lövései olyan sűrűn érkeztek, hogy vakítóan fényesre festette a pilótafülke ablakát.
Egy idő után az Iron Fist süllyedni kezdett alattuk. A bombázás véget ért. Tycho szorosan mögötte maradt, és a szenzorképernyő tanúsága szerint az összes Zsivány életben maradt.
- Ha mindenki végzett – szólt Wedge a komba -, szakadjatok párokra, és tüzeljetek belátásotok szerint.


Zsinj tudta, hogy az erős rázkódás csak egy dolog miatt következhetett be, mégpedig, hogy a protontorpedók egy része az Iron Fist burkolatába csapódott be. A kárjelentést jelző csipogások és szirénázások felhangzottak. Vadászgépek hosszú sora húzott el a megfigyelőablak előtt.
- Mi volt ez? – követelt választ Zsinj, majd lehajolt a járóhíd pereménél. – Pethotel, mit jelentsen ez?
- A zászlóshajóra koncentrálják a tüzet, mivel nem küldtek ki vadászokat ellenük, hogy ezt megakadályozzák – mondta neki újdonsült tisztje. – De nem lesz második hulláma. Tudja, hogy most már pont oda koncentrálnánk a tüzet, ahová ők mennek, így inkább csoportokra bomlanak. Ne hagyja bolonddá tenni magát, uram.
- Értékelést vártam magától, nem tanácsot – morogta Zsinj, és meglepődött a hangjából kihallatszó élen. Melvarhoz fordult. – Készüljenek fel, hogy a hajtóművek felől érkeznek. Értesítse az ágyúsokat alul és felül, hogy váltsanak stratégiát.
- Igenis uram – válaszolta bizonytalanul Melvar.
A szenzorképernyőn a vadászgépek hosszú sora valóban az Iron Fist fara mögül érkeztek, de mikor a gigász testéhez értek, szétbomlott az alakzat, és vadászgépek felhőjévé alakultak.


Lara megengedett magának egy rejtett félmosolyt. Tudta, ha úgy válaszol, hogy azt sugallja, Wedge Antilles könnyedén túljár az eszén, az gőgjével fog visszavágni, s nem taktikai érzékével. Jól gondolta. Azonban ez mit sem változtatott azon a tényen, hogy a lövegek kezelői arra lettek utasítva, hogy hagyják abba az előző taktikát. Zsinj reakciója viszont azt jelentette, hogy talán képes manipulálni őt még egyszer. Esetleg rá tudná venni őt, hogy felejtse el a Kettes és Hármas csoportot. Aztán, akármi is legyen a rábeszélés eredménye, közben le tudná kapcsolni a hiperhajtóműveket, ezzel szabad prédává téve az Iron Fistet Solóék számára.
Felegyenesedett a székében. Várjunk csak egy percet… Ha sikerülne rávenni Zsinjt, hogy hagyja magára a flottát… nem kötelező lyukat beszélnie a hasába. Elég, ha egy kicsit korrigál a pályájukon.
Átváltott a terminálján a Toninnal kommunikáló csatornára és újra bedugta a szemüveget.
- Az Iron Fist már elküldte a flottának az ugrási adatokat? – kérdezte.
IGEN.
- Át tudnád írni? Nem arra gondolok, hogy egy teljesen új irányt, mert azt észrevennék. Csak egy apró korrekció, mint amilyen a navikomputer szokott csinálni.
IGEN.
- Van-e olyan bolygó, ami a jelenlegivel útba esik?
VAN, A SELAGGIS. EZ A BOLYGÓ MÉG ÉPPEN A ZSINJ URALTA TERÜLETEK HÁTÁRÁN VAN. CSAK PÁR FÉNYÉVNYI KERÜLŐT JELENT. EGY SÁRGA CSILLAG, HÉT BOLYGÓVAL.
- Hagyjuk a száraz adatokat. Változtasd meg az Iron Fist pályáját úgy, hogy az irány ne változzon, de a Selaggis távolabbi végénél lyukadjanak ki.
A NAVIGÁCIÓS SZOFTVER KORREKCIÓJA NEM ENGEDI.
- Ó – sziszegte Lara.
KIVÉVE, HA TÖRLÖM A SELAGGIST A CSILLAGTÉRKÉPRŐL.
- Tedd azt.
KÉSZ. IRÁNYT VÁLTOTTUNK A SELAGGIS FELÉ.
- Zseni vagy, Tonin. Kirney, vége.
Tökéletes. Az Iron Fist vagy itt ragad, hogy Soloék elpusztítsák, vagy a Selaggisra ugrik, hogy ott lőjék szét.
Nem kapcsolta vissza a terminált normál funkcióira, hanem körbepillantott, hogy a technikusok valóban belemélyednek-e munkájukba. Mikor megbizonyosodott erről, visszatért a terminálhoz, és elindította a felvételt.


Zsinj fájdalommal vegyes kíváncsisággal figyelte a harc menetét.
A Red Gauntlet, a a Birodalmi-osztályú és a Serpent’s Smile, a Victory-osztályú csillagromboló már elég messze hátramaradtak, hogy megtámadhassák az Interdictort és a kíséretét. A helyzet nem volt túl kedvező; a két ellenséges Birodalmi-osztályú csillagromboló jócskán túlerőben volt, mivel vadászgépeket engedett ki magából, hogy a két támadót hatástalanítsa.
Azonban Zsinj erőinek nem feltétlenül az volt a célja, hogy szétlőjenek mindent. Csupán meghátrálásra kellett kényszeríteni az ellenséges erőket.
Gyorsan kellett cselekedniük. Zsinj közelebb tartotta magához az adattábla kijelzőjét. A Mon Remonda, két másik mon kalamári cirkáló, egy csillagromboló, két fregatt és vadászgépek tömkelege közeledett az Iron Fisthez.
A vadászgépek armadája még mindig ostromolta őket, ez látszott a megfigyelőablakból. Távoli, vörös színű csíkok festették meg az űrt. Közben a két csillagrombolója lőtávolba ért az Interdictornál; a színes lövedékek kavalkádja még távolabb is felvillant.
A Red Gauntlet fordulóba kezdett jobb felé, hogy az oldalán lévő lövegek az ellenséges hajók felé forduljanak. Az oldalt lévő ütegek a három Lázadó hajó egész tűzerejével fel tudták venni a versenyt – nem beszélve arról, mekkora területet nyertek ezzel a fordulóval.
Zsinj az ajkába harapott.
- Mutassák a Gauntlet és a Smile kárjelentéseit - rendelkezett.
- Máris, uram. – Egy óriási holoprojekció vetült ki a megfigyelőablakra. A felvétel mindkét hajóról részletes áttekintést nyújtott, csak jelentéktelen károk keletkeztek, főleg a régebbi konstrukciójú Serpent’s Smile-on.
Azonban a csillagrombolónak a flotta egyik legügyesebb kapitánya parancsolt. Amint a Red Gauntlet véghezvitte az elterelő mozdulatsort, a Serpent’s Smile kilencven fokos fordulatot véve becsúszott a két csillagromboló közé
Ahogyan arra számítani lehetett, a Lázadók egyik csillagrombolója tüzet nyitott a Smilera, ami lövés nem talált, az az ódon csatahajó mögötti másik Lázadót találta el. És, hiába, hogy a Smilenak csak pár ágyúja volt az Interdictor ellen, volt egy annál is nagyobb ütőkártyája – a súlya, amivel éppen közeledett hozzá.
- Elterelés – mondta Zsinj. Az Interdictornak csak annyi dolga volt, hogy elkerülje az ütközést. Az Iron Fist és a flotta többi része pedig, miután az Interdictor az elterelés irányába tolódott, hiperűrbe tud ugrani.
Az Interdictor viszonozta a tüzet.
- Gyerünk már – unszolta az ottaniakat Zsinj.
- Azonosítottuk az Interdictort – mondta Melvar. – A Stellar Web.
- A Stellar Web? Lehetetlen. – Csóválta a fejét Zsinj. – Az egy birodalmi egység. Barr Moutil a kapitánya. Neki nem lenne elég mersze ahhoz, hogy azt csinálja, amit annak a hajónak a kapitánya épp most csinál.
- De hiszen még maga említette, hogy a Lázadók és a Birodalom összefogtak ön ellen – emlékeztette őt Melvar. – A Stellar Web pedig hivatalosan Rogriss admirális kötelékébe tartozik.
- Rogriss. – Zsinj a képernyőre pillantott. A Stellar Web még mindig ugyanabba az irányba tartott. A Serpent Smile továbbra is az útját állta. – Ha az ott Rogriss műve, akkor az illetőnk vastag bőr van a képén. Nincs más választásunk, nekünk kell kitérnünk az útból. Hívnunk kell a flotta maradékát, és az ő területükön megvívni ezt a csatát.
- Elvesztettük a kapcsolatot a Serpent Smile-lal – jelentette a kommunikációs tiszt.
Zsinj lepillantott rá.
- Képtelenség. Még mindig sugározzák felénk az adataikat.
- Elnézést, uram. Úgy értem, a híddal vesztettük el a kapcsolatot.
Zsinj szabad szemmel is látta, hogy a Serpent Smile burkolatát lángok emésztik a csillagrombolót a parancsnoki hídjánál, mintha valami egyszerűen szétrágta volna a hajónak azon részét.
- Üzenet a másodlagos hídjuk felől. Várják a parancsait.
Zsinjt a veszteség érzése járta át.
- Üzenjék meg nekik, hogy indítsák útnak az összes vadászukat, és hagyják el a hajót.
- De azt mondják, még megmenthetik.
- Tegyék, amit mondtam. – Melvarhoz fordult. – Ez súlyos veszteség. De legalább nem tudnak eltéríteni minket.
Melvar bólintott.


Solo a Stellar Webhez közeledő Serpent’s Smile alakját figyelte, és nem volt tudatában annak, hogy ide-oda mozgolódik székében az idegességtől. A csillagrombolók harca mindkét fél számára kataszrofális végeredménnyel zárult.
- Össze fognak ütközni – mondta Onoma. - Elkerülhetetlenül.
A Stellar Web végül pályát módosított, orra lustán fordult el másik irányba. Solo várta a két csillagromboló összeütközését, de a Serpent’s Smile váratlanul lelassított. A Stellar Web kilőtt mellőle, vészesen közel került a Crynydhez, de a vele való ütközést is sikeresen elkerülte. Miután elmúlt a veszély, a nyílt űr felé vette az irányt, el a harcot túlélő csillagrombolóktól.
- Ezt meg hogy csinálta? – kérdezte Onoma.
- Fogalmam sincs – mondta Solo -, de ha a kapitány helyében lennék, megfordítanám a gravitációs generátort, így a többieket a mező nem vonzaná, hanem taszítaná. Ez éppen elég erőt ad ahhoz, hogy ellökjön bármekkora testet a közelben. Lehet, hogy ezt vetette be, de normális esetben egy Interdictor nincs olyan állapotban, hogy ilyet csináljon. – Nem tudta visszafojtani a hangjából kiérződő tanácstalanságot. A Stellar Web az Iron Fisttel ellenkező irányba tartott, a távolság köztük nőtt. – Fegyvernök, mennyi idő, míg lőtávolba érünk?
- Harmincnyolc másodperc – mondta a fegyvertiszt. – Egy perc tíz másodperc, hogy megemlíthető sérülést okozzunk nekik.
- És mennyi idő, míg a Stellar Web től messze ér?
- Két perc tizenöt másodperc, uram.
- Akkor készüljenek fel a támadásra.


Wedge újabb támadáshoz vezette a Zsiványokat. A veszteségek már kettő főre estek, miután az Iron Fist visszavágott; Gavin Darklightert ionlövedék találta el, kivonva az ütközetből X-szárnyúját, míg Asyr Sei’larnak katapultálnia kellett, miután a turbólézerek súlyosan megrongálták a vadászgépét. Asyr X-szárnyúja véget nem érő pörgésbe kezdett, hogy aztán a Szuper csillagromboló burkolatán semmisüljön meg. A Mon Karrenről érkező sikló ment, hogy felszedje őt. A veszteségek jobban érték a lassabb vadászokból álló osztagokat, mint például az Y-szárnyúakat és a Battle Dogról érkező Cloakshape különítményt.
Az Iron Fist azonban kezdett siralmasan kinézni, több helyen is lángra kapott a burkolat. A Mon Remonda jelentései szerint a Serpent’s Smile megsemmisült, míg a Red Gauntlet súlyos károkat szenvedett a két csillagrombolótól, amikkel szembenézett.
- Zsiványok, maradjatok a farnál – rendelkezett Wedge. – Solo csapata az orra felől érkezik, és nem akarok a tűzvonalban lenni. – A Szuper csillagromboló felé fordult, energiát adott a pajzsoknak, és újra tüzelt.
A lövések a pajzson túl csapódtak be – Wedge látta, amint pár burkolatlemez lángra kap. Mikor a megkezdett körnek a végére ért, a Mon Remonda, a Mon Karren és a Mon Delindo megérkezett az Iron Fist orrához, így a csillagromboló ágyúi a mon kalamári cirkálók felé fordult.
Aztán hirtelen vakító villanás kíséretében eltűnt. A hipertérbe ugrott. Csak a megviselt cirkáló maradt, ami szorosan hozzá tapadt, de pár pillanat múlva az is követte a Szuper csillagromboló példáját.
Wedge csalódott volt. Nem ilyen győzelemre számított.
- Zsiványok, alakzatba. Még nem múlt el a veszély.
Azonban a Serpent’s Smile lángoló roncsa egyáltalán nem tűnt fenyegetőnek, sem a Red Gauntlet, sem a többi csillagromboló nem nyitott tüzet. Zsinj erői visszavonultak, vagy megadták magukat.


- Nem tudom elkapni – mondta Solo. Hangja kétségbeesettebb volt, mint valaha, főleg saját fülében. Annyi energiát sem volt képes összegyűjteni, hogy lelkességet színleljen. - Vesztettünk.
Onoma kapitány éberen állt mögötte, szemei kidülledtek a helyükről.
- Megtizedeltük a flottáját.
- Hogy aztán megint felszívódjon. Hogy aztán, a kínlódás kezdődjön megint újra. – Felsóhajtott. – Hívja vissza a vadászokat. Állítson össze egy csapatot, és szálljanak át a Serpent’s Smilera. Talán még felhasználhatjuk Zsinj ellen, mielőtt a Flotta gondját viselné.
- Igenis, uram.
- Üzenet az M-317-ről – jelentette a kommunikációs tiszt.
- Lássuk.
Rogriss arca jelent meg Solo képernyőjén. Az admirálison nem látszottak az ezt a pillanatot megelőző események ráncai.
- Admirális, hadd gratuláljak a teljesítményéért.
- Köszönöm. Ami azt illeti, szerintem itt végeztünk. Kár. – Vállat vont. – Pedig ez egy olyan kelepce volt, amivel elkaphattuk volna.
Solo bólintott.
- Csak egy kérdés: megtenné ezt még egyszer?
Rogriss egy pillanat erejéig emgmerevedett, majd alig láthatóan biccentett.
- Minden bizonnyal, igen. Bízhat bennem.
- Bízok is. Sok szerencsét… a hadúr ellen.
Rogriss nevetett. Képe eltűnt a képernyőről, majd a Stellar Web a hipertérbe ugrott.
Solo egyedül maradt a gondolataival, és a legénység nem merte zavarni őt.
A suttogásaikból a tábornok kihallotta a legfrissebb adatokat: hány gépet vesztettek, hány gép harcképtelen egy ideig, vagy végérvényesen. Kárjelentések. A felderítők visszatértek a flottához.
Végül a kommunikációs tiszt szólt hozzá:
- Uram, hívást kaptunk a holokomon.
- Zsinj az – mondta Solo -, várja, hogy kihívhasson.
- Nem.

***
Az Iron Fist a vártnál hamarabb lépett ki a hipertérből, előtte, távol minden veszélytől egy sárga színű nap ragyogott. Zsinj a navigátor fölé hajolt.
- Mi ez?
- Egy nap, uram – közölte a tiszt, majd csak később fordult meg a fejében, mennyire fölösleges volt megszólalnia. - Ismeretlen. Nincs rajta a listámon.
- Nincs rajta a listáján? – tört fel Zsinjből. – Hogy lehet maga ennyire inkompetens? Milyen messzire ugrottunk?
- Alig nyolc fényévnyire, uram.
- Nyolc fényévre a Vahabától nincs egy névtelen rendszer sem – Zsinj érezte, hogy majd’ szétveti az ideg. Melvarhoz fordult, és jóval halkabban kérdezte meg tőle: - Vagy mégis?
- Hát, amennyire mi tudjuk – mondta a tábornok -, nem ismeretlenek. De, hogy pontosabb választ adjak a kérdésére, nem létezik ehhez hasonló sárga csillag a Vahabától nyolc fényévre anélkül, hogy a vahabaiak ne tudnának róla – vagy, hogy rajta legyen a csillagtérképeinken.
Zsinj visszafordult a navigátorhoz.
- Forduljon meg, térjen vissza a hipertérbe és irány a találkozási pont.
- Uram? – egy másik tiszt volt az. – Új kárjelentés. Progresszív meghibásodást észleltünk a hiperhajtóműben.
Zsinj érezte, hogy szíve torkában dobog.
- Mit ért „progresszív meghibásodás” alatt?
- Az elsődleges rendszerek leálltak, a másodlagosok épp most omlanak össze. De ez nem egyszerre következik be… terjed, mint egyfajta járvány.
- Mióta vannak a rendszerek meghibásodva?
- Egy, vagy talán két perce.
- Navigátor, mennyi idő alatt tudják helyreállítani a hibát?
A tiszt felnézett, és hitetlenkedve csóvalta a fejét.
- javítsák meg! – kelt ki magából zsinj. – Most, most, most!
- Üzenetet kaptunk, uram.
- Ki az?
- Úgy látom, nem nekünk jött. Hanem tőlünk.
- Nem adtam rá ende… Melvar, bajban vagyunk. Kommunikáció, hadd lássam azt az üzenetet.
A holoprojekciós helyzetelemző tábla kijelzőjén egy arc jelent meg – Gara Pethotelé. Egy szemüveg pihent a homlokán, és közel hajolt a holokamerához. Arca fanyar volt. Mögötte a legénységi árok fala látszott. Zsinj lepillantott Lara munkaállomásához – csak a hűlt helyét látta.
- Solo tábornok – mondta a nő -, ha minden a számításaim szerint alakul, az Iron Fist meghibásodott hiperhajtóművel vesztegel a Selaggis rendszerben. Zsinj flottájának másik része a találkozási pont felé tart – percek, esetleg órák, mire a Selaggishoz érnek. Azt javaslom, nézzen ott körül. Ja, és vigye a flottát is. Lara Notsil kilép. – A nő képe elhalványodott.
Zsinj hosszú pillanatokig csak állt. Évek óta először nem tudott mit szólni. A hídra teljes csend borult.
Végül Melvarhoz fordult.
- Hívja a biztonságiakat. Vigyék ezt a nőt a vallatóterembe. – Mélyet lélegzett. – Azt akarom, hogy olyan szörnyű halála legyen, ami még nekem is rémálmokat okozzon.
Melvar bólogatva előkapta a komlinkjét.
- A Selaggis rajta van a térképeinket – fordult Zsinj a navigátorhoz -, ami mit jelent?
- Hogy kitörölték az adatbankból. Helyreállítom az adatokat.
- Nagyon helyes, ezzel épp most mentette meg a saját életét. Vellar kapitány, mennyi idő, míg ideér a flotta?
- Ha már elindultak a találkozási ponthoz – számolgatott a férfi -, az Egyes Csoport körülbelül hat, a Kettes négy, a Hármas két és fél óra alatt ér ide. De uram, a Kettesnek és Hármasnak nincs parancsa sürgős távozásra. Ha ott maradtak, csak percek kérdése ideérniük.
- Kommunikáció! Üzenjék meg a vahabai csapatoknak, hogy jöjjenek a Selaggishoz. Vellar, hívja a Second Deathet. Talán még használhatjuk az elsődleges feladatára. Hívjon ide minden gépet, ami a közelben van. Hívjon ide minden kalózhajót, amit használtunk a múltban, és a közelben tartózkodik. Keressen bármilyen hajót, amit csatarendbe állíthatunk. Találjon egy ideális búvóhelyet, ahol meghúzódhatnak a flottánk érkezéséig, és míg helyre nem állítottuk a hiperhajtóművet. – Mély levegőt kellett vennie, hogy lehiggadjon. – És indítsák el az összes vadászgépünket. Fel kell készülnünk a harcra.


Lara követte a kis droidot, végig a nyüzsgő folyosón, Ensign Gatterweld követte őt.
- Muszáj ezt csinálnunk? - kérdezte Gatterweld. – Lejárt már a munkaideje?
- Nem, még nem – válaszolta Lara. – De most vészhelyzet van.
- Miért követünk egy droidot?
- Mert tudja, merre kell menni.
A droid megállapodott egy kiszolgálódroidoknak fenntartott járat bejárata előtt. Lara egy kódot ütött be a mellette lévő konzolba.
- Ha nem lenne hozzáférésem, vajon ki tudnám-e nyitni? – merengett. A bejárat kinyílt. Mögötte, egy keskeny járatban egy másik droid várakozott, hátára egy dobozt erősítettek.
- Valószínűleg nem. Hová megyünk?
Lara benyúlt a járatba, felbontotta a dobozt, a belsejében egy elsütőbillentyűt tapintott ki. Kábító fokozatra állította a fegyvert, és kivette a csomagból.
- Megyek meghalni. Ha nem elég ügyes, maga is. – Szabad kezével hátrataszította Gatterweldet, amitől a férfi a sarkára állva megingott, majd beleeresztett egy lövést.
A gyomra tájékán találta el őt. Gatterweld elvágódott, csattogva találkozott a folyosó fémpadlójával. A folyosón elhaladók – tisztek, vagy pilóták, akik a hangár felé siettek – egy pillanat erejéig megdermedtek meglepődésükben, majd Lara felé indultak.
A nő belépett a járatba, és lezárta a bejáratot.
Lara leszedte a droid hátáról az üres csomagot, majd háromszor megérintette a gépezetet.
Az engedelmesen megfordult, és elindult a járatban, Lara szorosan mögötte maradt.


- De hihetünk-e neki? – tette fel a kérdést Solo.
Onoma csak vállat vont.
- A vizsgálóbizottsága hitt neki, és a Vahabán tapasztaltak alapján az információi helyesek.
- Ez igaz. De lehet, a Zsinj által kivetett cspadába akar csalni minket. A belé fetett bizalom a flotta végét is jelentheti. – Solo lehuppant a székébe, küszkődve a feltörő érzésekkel.
- Uram – szólt a kommunikációs tiszt -, újabb holokom adást veszünk. Egy felvétel, nem élő adás.
- Notsil az? – pattant fel Solo.
- Nem, uram. Egy halmadi autamatizált üzenetküldőtől jött. De nem egyenesen hozzánk érkezett. Az üzenetküldő szerint, először egy új köztársasági reléállomás, majd a Coruscant, aztán egy magas biztonságú flotta-szatelit továbbította nekünk. Csakis Antilles vagy Loran parancsnok láthatja.
- Különös – ráncolta a homlokát Solo. – A Halmad túl közel van, az időzítés nem lehet véletlen. Kapitány, Wedge vagy Loran jelenleg a fedélzeten tartózkodik?
- Mindketten – bólintott Onoma.
- Hívja őket a legközelebbi konferenciaterembe, most azonnal.


Solo a konferenciatermben találkozott a két pilótával. Alighogy az ajtó két szárnya összecsattant, Solo máris beszélni kezdett:
- Lássuk az üzenetet.
A terem komterminálja női hangon szólalt meg:
- Kérem a nevét és rangját, megerősítési okokból.
Wedge a tábornokra pillantott, aki bólintott.
- Wedge Antilles parancsnok, Új Kóztársasági Parancsnokság.
- Köszönöm.
A holoprojektor egy képet vetített az asztal közepe fölé, ami Zsinj hadurat ábrázolta egy semleges szürke háttér előtt.
- Kargin tábornok és a Sasdenevérek, üdvözlöm önöket - mondta a hadúr.
- Ez egy felvétel – mondta Solo -, nem tudja, kihez beszél.
- Lenne egy ajánlatom – folytatta Zsinj. – Remélem, még mindig a Halmadon állomásoznak, mert ha igen, tekintélyes összeget tudok felajánlani egy kis kiruccanásért. Ha rendelkezésre állnak, kérem, látogassanak el a Selaggis rendszerbe – ami egyike a Halmadot körüvevő rendszereknek. Mindenesetre, az ajánlatom rövidesen lejár – pár óra múlva zárolom ezt az üzenetet. Remélem, pár óra múlva találkozunk. – Egy magabiztos mosollyal megszakította a kapcsolatot, a felvétel elhalványult.
- Notsil igazat beszélt – mondta Solo -, Zsinj a Selaggison ragadt. – Csibészes ábrázatába a gond szőtte ráncok vegyültek.
- És most kétségbeesetten házal katonákért – mondta az Arc. – Próbálja behívni a Sasdenevéreket és minden más kalózbandát, akikkel valaha szövetkezett. Elkaptuk őt.
- Sasdenevérekként akar részt venni a csatában? – kérdezte Solo.
- Akkor át kellene festenünk pár TIE-t – csóválta a fejét az Arc. – Az legalább fél óra, legfeljebb egy óra késés. Előnyként pedig nem róhatjuk fel azt, hogy egy tucatnyi TIE-jal kerülünk az Iron Fist hatósugarába.
- Honnan ismerős nekem ez a Selaggis név? - gondolkodott el Wedge.
- Zsinj egyik játszótere – mondta Solo. – Első bolygó, aminek utána néztem a flotta irányítására való felkérésem után. A Selaggis 6 holdját betelepítették. Gondolom, Zsinj példát akart statuálni azoknak, akik az engedélye nélkül benépesítették a területének egyik világát. Az Iron Fist kisöpörte a kolóniát. Úgy gondoltam, elegáns lenne, ha most őket söpörnénk ki onnan.
- Való igaz.
- Térjetek vissza az osztagaitokhoz. Rövidesen indulunk – azzal kisietett a konferenciateremből.
- Legalább Shalla megnyugodhat – mondta az Arc, mikor már a hangár felé rohantak.
- Miért is?

- A Netbers-szel való küzdelme miatt a Saffalore-on. Sokáig emésztette magát amiatt, mert felfedte a Sasdenevér/Lidérc osztag titkot a tábornok előtt. Most bebizonyosodott, hogy mégis sikerrel járt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése